Historie EK 2012
Video Johann Bauer
Zelhem - De motorsportliefhebbers hebben het evenement al maanden geleden in hun agenda gezet, want het is het allereerste Europese Kampioenschap trial dat in Nederland mag worden georganiseerd en de ZAMC - Zelhem heeft de eer dit evenement, in goede samenwerking met de KNMV, te mogen organiseren. Over vijf weken, in het weekeinde van 8 en 9 september, gaat dit geweldige motorsportfeest plaatsvinden op ‘de Langenberg’. Op 6 en 7 september melden de deelnemers zich, vinden de administratieve handelingen plaats en kan er door de EK-matadoren getraind worden. Op 8 en 9 september staan de EK wedstrijden op het programma.

Eind 2009 kwam het verzoek van de KNMV binnen bij de ZAMC, medio 2010 viel de beslissing en direct daarop begon de vereniging met de voorbereidingen. Er werd een organisatiecommissie samengesteld, plannen werden gemaakt, sponsoren gezocht en vergunningen aangevraagd. Toen dat allemaal in gang was gezet, konden de echte werkzaamheden beginnen. Om een EK-waardig circuit te kunnen maken werden duizenden tonnen materiaal aangevoerd. Uit binnen-en buitenland brachten grote vrachtwagencombinaties o.a. mega rotsblokken uit Duitsland en België naar de motorsportaccommodatie de Langenberg. Buitenlandse wedstrijden werden bezocht om ervaringen te verzamelen, contacten werden gelegd, maar bovenal werden de armen uit de mouwen gestoken. Er was werk aan de winkel, heel veel werk zelfs, maar dat is precies de kracht van de mannen en vrouwen van de ZAMC.

Over vijf weken zal blijken of de erg ambitieuze plannen van de ZAMC voldoen aan de verwachtingen van deelnemers en motorsportorganisaties. De bouwers van de 15 non-stop (hindernissen) willen niets aan het toeval overlaten. Ze zijn er nog dagelijks mee bezig, verplaatsen hier en daar nog een ‘blokje’, want het moet er als een plaatje gaan uitzien met uiteraard competitieve hindernissen.

De augustusmaand wordt voor veel ZAMC-ers een echte bouwmaand. Er komt een camping, een paddock, een startpodium, uiteraard de VIP tent, een ‘winkelstraat’, de hindernissen en het overige terrein moeten ‘aangekleed’ worden. Medewerkers ontvangen de laatste instructies en de non-stop controleurs (ruim 60 mannen en vrouwen) worden extra ‘op scherp’ gezet. De PR campagne gaat de laatste fase in.

De EK-competitie 2012 is ondertussen in volle gang. In totaal gaat de strijd over zes wedstrijden. Twee wedstrijden in Italië, Tsjechië, Polen, Frankrijk en de afsluitende wedstrijd in Zelhem. De Nederlandse deelnemers bleken het moeilijk te hebben bij de eerste wedstrijden, maar de resultaten zijn hoopvol en de prijzen worden, zoals altijd, pas ‘op de streep’ verdeeld. In totaal komen in Zelhem zo’n 150 deelnemers in de verschillende categorieën aan de start. Aanmeldingen uit geheel Europa komen inmiddels binnen.

Iedereen is van harte welkop op 8 en/of 9 september te komen kijken naar dit bijzonder motorsportevenement, de EK trial op de Langenberg in Zelhem. De trainingen op 6 en 7 sept. zijn gratis toegankelijk. Op vrijdag 7 september is de openingsceremonie, die ook voor iedereen gratis toegankelijk is.
Op beide wedstrijddagen wordt tussen 10.00 en 11.00 uur gestart en de wedstrijden duren tot ongeveer 16.00 uur. Aansluitend worden op zondag de Europese kampioenen gehuldigd.

Het terrein is uitsluitend via de Hengeloseweg en de Korenweg bereikbaar. Voetgangers en fietsers kunnen ook via het tunneltje in de Kampweg op het terrein komen.
M.v.g. Gerrit xx-l